La primera foto d’un forat negre

La primera foto d’un forat negre

Avui és un dia emocionant per a tot amant de la cosmologia. Un dia històric. Per primer cop s’ha fet pública una foto d’un forat negre, elements mai vistos fins ara malgrat que tothom estava segur de la seva existència.

Ara, el Event Horizon Telescope (EHT) ha posat fi a aquesta incertesa amb aquesta publicació que confirma el que Einstein predeia a la seva teoria de la relativitat.

Aquest consorci ha estudiat des de fa anys dos forats negre.

El del centre de la Via Làctia, tècnicament anomenat Sagitari A *, té una massa 4,3 milions de vegades major que la del Sol comprimida en un diàmetre de 30 sols. Encara que és petit per estar al centre d’una gran galàxia, és el forat negre supermassiu més pròxim a la Terra. Es troba a una distància de 26.000 anys llum i la seva grandària en el cel és equivalent al que tindria una taronja que intentéssim observar a la superfície de la lluna.

El del centre de la galàxia M87, per contra, sí que és un autèntic gegant. Amb una massa de 6.500 milions de sols, és unes 1.500 vegades més massiu que el de la Via Làctia. I encara que està 2.000 vegades més lluny, a 50 milions d’anys-llum, segueix estant el basante prop perquè la galàxia M87 es pugui veure amb un telescopi d’aficionat. La seva grandària aparent en el cel és equivalent al que tindria una pilota de golf a la superfície de la lluna.

Aquest darrer és el de la fotografia publicada i que suposa una fita molt important per a continuar descifrant el nostre Univers.

Comparteix


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *