Cap on anem amb l’energia fosca?

Cap on anem amb l’energia fosca?

Si com s’ha demostrat el nostre Univers segueix amb signes d’expansió, fent cas omís a explicacions com la contracció en un moment donat, ho farà indefinidament?

Segons les teories actuals, no. Acabarà desapareixent perquè l’energia es consumirà i les distàncies cada cop més grans faran que la gravetat desaparegui i tot plegat ens porti a un desenllaç fosc i sense vida ni moviment. Però quan serà? no ho saben, segurament dins de molts milions d’anys.

Però ara mateix el que realment fascina es el que mou aquest espai a una expansió sense punt de tornada. L’energia fosca. I que ningú sap que és, ni l’han vist ni l’entenen. Això sí, ocupa el 72% de l’univers, un motor imparable on les forces gravitatòries perden tot el seu potencial, on la matèria fosca, un altre dels interrogants, que fa que les galàxies i cossos que la formen continuïn compactes no pugui fer-li front. La matèria fosca es calcula que ocupa el 23% mentre que l’univers visible, el que veiem i coneixem, només sigui el 5% del total.

Això impacta, només aquest 5% es el que podem observar hores d’ara amb tota la nostra tecnologia i potencial, i diu molt del poc que sabem. Estem a la prehistòria del coneixement de qui som i com funcionem.

L’energia fosca és l’element majoritari al cosmos, però no som capaços de detectar-ho, només ho deduïm per equacions i observacions actualitzades. No interactua amb nosaltres, amb cap partícula que coneixem, només amb la gravetat. Ara mateix ens envolta, ens travessa, viatja sense el nostre consentiment ni percepció real. Es realment un enigma i, malgrat tot, es tan real com ho som nosaltres, no hi ha cap buit a l’espai, cap.

Algun dia sabrem de què està feta aquesta energia? Imagino que sí, no sé quan, però és un dels trets més complicats de resoldre per la nostra humanitat.

Comparteix


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *